~ og Idræthøjskolen i Århus

Siden efteråret 2009 har Idrætshøjskolen i Århus (IHÅ) i samarbejde med Globetown indsamlet tøj og sportsudstyr til børn og unge der ønsker at dyrke sport i Kenya. Formålet er at styrke idrætten i Kenya og derigennem forbedre forholdene og livskvaliteten for fattige børn og unge i slumkvarterene.

En del af dette projekt er også at unge talentfulde håndboldspillere fra Kenya kommer på udveksling på IHÅ og går på Håndbold Akademiet. Denne udveksling sker i tæt samarbejde med Kenya Handball Federation.

Samarbejdet har også resulteret i en stor event der blev afholdt 20. november 2010 på IHÅ. Her var kendisser som Morten Stig Christensen, Erik Veje, Nikolai Kopernikus, Poul Krebs, Jan Gintberg, og mange af de legendariske bolchedrenge fra VM ´82 og OL ´84 i kamp for den gode sag. Kampen blev spillet i Vejlby Risskov Hallen og havde til formål at samle penge ind til Globetowns arbejde og sætte fokus samt øge kendskabet til organisationen.

 

Klik på dette link                                                                                                    http://www.tv2oj.dk/arkiv/2010/11/18/15152?autoplay=1    

og se interview med Poul Krebs og Erik Junge Madsen,

hør dem fortælle om netop denne event.

 

Denne artikel blevet skrevet i anledning af arrangementet:

Folkene bag Globe Towns håndboldevent håber, arrangementet kan give arbejdet et ekstra løft, siger bagmanden Aksel Nørgaard til HAANDBOLD.COM.

"der er ingen grænser for, hvor meget folk vil gøre"

Som tidligere nævnt afholder NGO'en Globe Town på lørdag en event med blandt andet en showkamp med de legendariske bolchedrenge fra 80'erne i Vejlby Risskov Hallen. Eventen skal skabe yderligere opmærksomhed om det arbejde, organisationen gør med udviklingen af håndbold i Kenya, et arbejde, der blandt andet består i at indsamle håndbolde, harpiks og tøj til de fattige afrikanere.

- Det er helt vildt, hvad vi har fået af tøj. Randers HK har sendt en masse spillersæt fra sidste sæson, for det var til overs, og nogle af sponsorerne var der ikke mere. Håndbolde, sko, alt muligt – de har ingenting dernede, siger projektets bagmand, Aksel Nørgaard fra Århus Idrætshøjskole, og fortæller en historie om Globe Towns repræsentant i Kenya, Erik Junge Madsen.

- Junge har set 80 børn spille håndbold på en mark med to mål, og en træner og én håndbold. Junge sagde også: Det kan jo ikke lade sig gøre, det her, men træneren sagde: Det går fint, men vi kunne godt bruge lidt flere bolde. Men der er simpelthen en entusiasme omkring håndbold dernede, så... Det er ufatteligt, hvad danske klubber kasserer af håndbolde – og når det er til udendørs, kan de jo bruges en eller to sæsoner mere. Der er også virksomheder som Umbro, der har leveret et sæt bolde – de er allerede i fuld gang dernede, siger Aksel Nørgaard.

- Engang, hvor Junge skulle på træningslejr med dame-ungdomslandsholdet, skulle han lige hjem til Danmark først, og den sidste besked, han fik af Charles Omundi, generalsekretæren i det kenyanske håndboldforbund, det var: Husk, når du tager hjem, så tager du med Peter, deres træner, på træningslejr. Der er bare lige én ting: Vi har ingen bolde. Kan du finde tyve bolde? Vi fandt så 20-30 bolde, som DGI gav. Lille detalje, griner han.

Arbejdet med håndbolden i Kenya er ikke et envejs-foretagende. Aksel Nørgaard lægger ikke skjul på, at samarbejdet skal kunne betale sig for begge parter.

- Vi får også en masse ud af det. En masse god omtale, og der er ingen grænser for, hvor meget folk vil gøre. Nu er Divisionsforeningen gået med og vil gerne supportere, og Spillerforeningen vil hjælpe i alle mulige sammenhænge. Og så har vi besluttet at lave en stor event for at gøre opmærksom på det, for det her Globe Town er jo startet i Århus og relateret til Århus. Så nu er det Århus og Nairobi, der arbejder sammen, siger han.

Det bliver stort
Showkampen og resten af det store arrangement på lørdag er ikke første gang, Globe Towns håndboldprojekt har gjort opmærksom på sig selv i Smilets By, men det bliver den hidtil største event, NGO'en har præsteret.

- I foråret havde vi en lille event i byen, og nu laver vi noget helt stort, hvor vi inviterer virksomheder og organisationer til at komme og få en hel medarbejder-dag ud af det, hvor man kan stille op og banke hinanden i høvdingebold og få en fin afrikansk middag om aftenen, hvor vi har fået en berømt afrikansk kulturpersonlighed, der hedder Charles Kenga til at komme, og Poul Krebs, der er præsident for Globe Town kommer også og er vært. Vi har også fået herboende afrikanske kunstnere til at komme, så man får set afrikansk kultur. Og så er det lykkedes med Junge i spidsen og ved hjælp af mine gamle netværk fra dengang, jeg var træner, at få samlet alle de gamle bolchedrenge fra VM i 82 og OL i 84 til at komme og spille en opvisningskamp her. Det er jo fantastisk. Og Per Skaarup har samlet et gammelt skuespillerhold, hvor de også er gamle håndboldspillere, som går ud og gør en forskel i nogle sammenhænge og vil gerne stille op til et godt formål, siger Aksel Nørgaard.

- Det er blandt andre Mads Mikkelsen og hans bror Lars Mikkelsen og Nikolaj Kopernikus, de er faktisk udmærkede håndboldspillere. Inden de blev berømte spillede de i 3. division i Københavnsområdet. Og så kommer Jakob Bundsgaard Johansen, den kommende borgmester. Han er ligesom Århus Bys blå stempel. Han er også en glimrende håndboldspiller og stod på mål i VRI på eliteniveau indtil ynglingetiden. Han kommer og står på mål for det ene hold, fortsætter han entusiastisk.

- Det bliver stort, og det gør jo, at det tiltrækker en vis opmærksomhed til arrangementet. Jan Gintberg, som også er utrolig opmærksom på at supportere sådan nogle gode formål, han kommer og speaker kampen. Dem der har oplevet det, siger at det løfter sig op på et helt vanvittigt niveau. Så vi håber, vi kan få skaffet nogle fondsmidler, det er kongstanken, forklarer han.

Og forhåbningerne ser ud til at blive indfriet:

- Allerede nu har vi en VIP-lounge, hvor vi får omkring 100 mennesker, og så håber vi at kunne samle måske 750 til 1000 tilskuere. Der er faktisk ret mange, der begynder at henvende sig nu, hvor vi er begyndt at melde ud. Vi håber, det giver hele projektet et ekstra løft. Junge er lige kommet hjem dernede fra, og han siger,at de første tiltag er i gang omkring det med at gøre klar til at det kenyanske håndboldforbund skal kunne tage mod de første par danskere, som skal komme derned i foråret eller i efteråret 2011. Det er et berigende foretagende, som man kan bruge til noget, siger Aksel Nørgaard.

Viby i den kenyanske liga
Globe Town-arbejdet giver også de involverede nogle sjove anekdoter at fortælle, og en af dem handler om, hvordan en lille Århus-klub snart kommer til at blive repræsenteret i den kenyanske liga.

- I Kenya starter man ikke i serie 4 og arbejder sig op til ligaen. Man tilmelder et hold, når man synes, man er god nok, og så spiller man altså i ligaen. Junge har fået kontakt med et katolsk universitet, der gerne vil spille i ligaen. Mange hold dernede er universitetshold, og så er der nogle enkelte, der er skabt af virksomheder eller militæret. Junge har hjulpet dem med at organisere det, og så har han fået en hel sending tøj fra Viby, hvor han er frivillig leder, derned. Så de har valgt, at de hedder Viby IF. Vi har et billede af dem, hvor de står i deres Viby IF-trøjer, og det hedder de også. Så Viby har altså snart et hold i den kenyanske liga. Det er en fantastisk historie. Han har et billede, hvor de der drenge står i deres Viby-spillesæt fra sidste sæson, fortæller Aksel Nørgaard.

Globe Town Container på vej til Kenya

IHÅ har gennem mere end et år samlet håndboldeffekter sammen til Kenya - nu er de på vej

Med Aksel Nørgaard som tovholder og tidligere Århus KFUM og landsholdspiller Erik Junge Madsen som den lokale koordinator er en container nu på vej til Nairobi i Kenya.

Containeren indeholder brugt håndboldtøj i spillesæt - vasket og sorteret, brugte bolde, overtræksveste, kegler m.m. Noget er tøjet er også nyt - så IHÅ´s lokale kontakter ser frem til at modtage det. Det er østjyske klubber der venligt har afleveret alle effekter fra deres overskudslager. På IHÅ har Bryan, Theo og Bixen, alle 3 kenyanske spillere på håndboldakademiet der er en del af udvekslingen og samarbejdet med det kenyanske håndboldforbund, har stået for at vaske og sortere alle effekterne. Tidligere akademielev Louis står klar i Kenya til at modtage containeren.

Møbeltransport Danmark har venligst haft containeren stående, mens den langsomt er blevet fyldt og nu er den klar til afskibning. Tak til Globe Town samarbejdspartnere, til de østjyske klubber og firmaer der har støttet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu glæder vi os bare til at se alle de børn og unge mennesker der i fremtiden kan få stor glæde af alt det indsamlede.